Tuesday, 23 June 2009

Transformasi Cesc

Francesc "Cesc" Fabregas i Soler merupakan antara pemain masterclass yang bakal meletakkan namanya setanding dengan lagenda Arsenal yang lain seperti Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Tony Adams, Ian Wright dan David Seaman. Mungkin terlalu awal untuk tribute kapten Arsenal ini tapi jika dilihat pada kematangannya dan kemampuannya untuk mengemudi barisan pemain muda Arsenal musim lepas, Cesc pastinya layak diberikan penghargaan.

Memulakan kareer bola sepak bersama pasukan kerdil, Mataro(Spain) Cesc berjaya menarik perhatian scout pasukan remaja Barcelona yang pantas menyambar pemain muda ini. Bermula sebagai defensive midfield, Fabregas dilihat sebagai calon utama untuk beraksi dalam pasukan utama Barcelona. Namun, minat mendalam dari pengurus Arsenal, the Professor berjaya meyakinkan Cesc dan ibu bapanya betapa kerjaya pemain kelahiran Arenys de Mar bakal berkembang di bumi England. Bapa Fabregas, Fabregas Sr. memiliki syarikat pengurusan harta manakala ibunya, Nuria Soler menjalankan perniagaan pastri. Fabregas merupakan peminat setia Barcelona sejak usia mudanya lagi.

Kehidupan di London pada awalnya amat menyeksakan bagi Cesc sehinggakan dia mengakui pernah terfikir untuk kembali ke Barca. Namun, persahabatan yang terjalin dengan seorang pemain Arsenal pada masa itu berjaya mengekalkannya di kota London. Pemain itu tidak lain dan tidak bukan Phillipe Senderos. Senderos yang petah bertutur Bahasa Sepanyol merupakan teman setia Cesc dan sering menjadi tempat mengadu. Walaupun sering dikaitkan dengan Real Madrid dan Barcelona, Cesc secara tegas menyatakan masa depannya ialah bersama Arsenal dan dia amat menghormati mandat selaku kapten yang diberikan oleh pengurus kelab.

Tiada apa yang perlu diceritakan mengenai corak permainan dan statistiknya bersama Arsenal kerana pemain ini sememangnya seorang pemain bertaraf dunia. Walaupun pernah dikutuk bekas pemain Arsenal, Cashley Hole sebagai seorang unproven lightweigt, Cesc tidak pernah luntur semangat sebaliknya terus membuktikan kemampuannya dan merupakan antara pemain penting yang berjaya mengangkat Sepanyol selaku juara Eropah. Masih belum ada kejuaraan yang dimenanginya selaku kapten Arsenal musim ini tapi berjaya membawa Arsenal ke separuh akhir Champions League dan separuh akhir FA Cup musim lepas. Diharapkan Cesc akan menjadi inspirasi bagi semua pemain-pemain Arsenal pada musim depan dan cuba membawa sebarang piala ke Emirates.

Once A Gunner, Always A Gunner.